Preview GP Τουρκίας: Ο Βόσπορος περιμένει


Μπορεί να μπήκε (ξανά) από το παράθυρο, αλλά το Τουρκικό Grand Prix αποτελεί μία πρώτης τάξεως πρόκληση και ένα τέλειο πεδίο μάχης με φόντο το πρωτάθλημα των οδηγών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 6/10/2021

Το Τουρκικό Grand Prix προέκυψε σαν φυσική συνέχεια της επέκτασης της Formula 1 επί Bernie Ecclestone προς Ανατολάς.

Η πίστα άρχισε να κατασκευάζεται στο προάστιο Ακριφάτ της Κωνσταντινούπολης το 2003, με τον Hermann Tilke να είναι ο σχεδιαστής της, όπως και σε κάθε άλλη διαδρομή της τελευταίας 20ετίας.

Οι πύλες της άνοιξαν τον Αύγουστο του 2005, και λίγες μέρες μετά, το Istanbul Park έγινε ο τόπος διεξαγωγής του πρώτου Grand Prix στη γείτονα χώρα. Ενδιαφέρον είχε πάντα η έντονη παρουσία Ελλήνων θεατών στις κερκίδες - ενδεχομένως να ήταν και περισσότεροι από τους Τούρκους που έκαναν το ταξίδι.

Ως διαδρομή, το Istanbul Park έχει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Όντας σχέδιο Tilke, έχει μεγάλες, γρήγορες στροφές, έντονα σημεία φρεναρίσματος και γρήγορα chicane. Συνδυάζει στοιχεία από το Spa, το Interlagos και τη Laguna Seca, ενώ η Στροφή 8 είναι με διαφορά το πιο εντυπωσιακό σημείο στην πίστα - μία ταχύτατη αριστερή στροφή με 4 κορυφές, που δυστυχώς η περυσινή -κακή- κατάσταση της πίστας δεν επέτρεψε στους οδηγούς να την απολαύσουν όσο θα ήθελαν.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον φετινό αγώνα στην Τουρκία, η Pirelli διαθέτει τις C2, C3 και C4 γόμες, που ένα «βήμα» πιο μαλακές από τις περυσινές επιλογές.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Ο περυσινός αγώνας στην Τουρκία ήταν ένας από τους δραματικούς και απρόβλεπτους της χρονιάς, κυρίως λόγω της ολισθηρής επιφάνειας της πίστας από τη νέα άσφαλτο που είχε στρωθεί.

«Η ολισθηρότητα της ασφάλτου, σε συνδυασμό με τη βροχή, έπιασε εξ'απίνης πολλούς, οπότε για αυτόν τον λόγο φέραμε πιο μαλακές γόμες, και με δεδομένο ότι ο αγώνας φέτος γίνεται έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, θα έχουμε και υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Παράλληλα, η επιφάνεια της πίστας έχει καθαριστεί με υψηλής πίεσης νερό, μία διαδικασία που λογικά θα προσφέρει υψηλότερα επίπεδα πρόσφυσης, αλλά και φθοράς σε σχέση με πέρυσι.

«Με τις πιο μαλακές γόμες, όμως, δίνεται κι η δυνατότητα για την υιοθέτηση διαφορετικών στρατηγικών.»

Το πρόγραμμα του τριημέρου – Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ, το COSMOTE TV και το F1 TV Pro:

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου

FP1: 11:30-12:30

FP2: 15:00-16:00

Σάββατο 9 Οκτωβρίου

FP3: 12:00-13:00

Κατατακτήριες: 15:00-16:00

Κυριακή 10 Οκτωβρίου

Αγώνας: 15:00

Πληροφορίες για το Grand Prix

Πρώτο GP: 2005

Μήκος πίστας: 5,338 χιλιόμετρα

Γύροι: 58

Απόσταση αγώνα: 309,396 χιλιόμετρα

Ρεκόρ γύρου: 1:24.770 (Juan Pablo Montoya, McLaren, 2005)